Je bekijkt nu Infectieziekte Droes

Infectieziekte Droes

Droes

Droes is een zeer besmettelijke ziekte waarbij pijnlijke ontstekingen (abcessen) in de lymfeknopen ontstaan. Deze worden veroorzaakt door de Streptococcus equi bacterie. Binnen 3 tot 14 dagen na de besmetting zullen de eerste verschijnselen optreden: koorts, vaak eerst witte (later geelgroene) neusuitvloeiiing en zwelling van de lymfeknopen rond de keel. Na 1-2 weken breken vaak de abcessen open. Hierna zakt de koorts en knappen de meeste paarden vlot op.

De verspreiding van de bacterie die de droes veroorzaakt verloopt voornamelijk via de pus uit de opengebroken abcessen en neusuitvloeiing. Dit kan door direct contact tussen paarden maar ook indirect: bijvoorbeeld via verzorgers of besmette voorwerpen zoals emmers en voerbakken. Een paard kan ook nog 6 weken nadat de symptomen van droes verdwenen zijn andere paarden besmetten. Het paard moet dan ook in isolatie blijven staan tot dat deze 6 weken voorbij zijn.

Er zijn ook paarden die drager zijn. Dit zijn paarden die in het verleden droes hebben doorgemaakt, maar waarbij de bacterie niet volledig uit het lichaam is verdwenen. De bacterie blijft in de luchtzak aanwezig. Deze paarden vertonen vaak geen symptomen, maar scheiden wel de bacterie met tussenpozen uit en blijven daardoor besmettelijk voor andere paarden. Hierdoor kan het voorkomen dat paarden die al jaren bij elkaar staan toch droes krijgen. Wil je weten of jouw paard drager is, dan is dit te testen door een luchtzakspoeling (beste methode) of het laten uitvoeren van 3 neusswabs binnen 2 weken (alternatief).

Je kunt gezonde paarden laten vaccineren tegen droes. Dit gaat dan om een basisvaccinatie en na 4 weken een herhalingsvaccinatie. Voor behoud van immuniteit is het belangrijk om dit iedere 3 maanden te herhalen. De vaccinatie kan niet voorkomen dat het paard geen droes krijgt maar er wel voor zorgen dat als het paard droes krijgt er minder ziek van wordt.