Het West-Nijl virus is een virus dat oorspronkelijk afkomstig is uit Afrika. Het wordt overgedragen op paarden en mensen door de beet van een mug die een besmette (trek) vogel gebeten heeft. Zieke paarden kunnen elkaar niet besmetten.
Tegenwoordig bevindt dit virus zich ook in Europa en in december 2020 heeft het RIVM bevestigd dat een positief geteste vogel het virus in Nederland heeft opgelopen.
De meeste paarden worden gelukkig niet ziek wanneer ze het virus oplopen. Wanneer wel ziekte optreedt kunnen de symptomen variëren van milde griepachtige verschijnselen tot zenuwsymptomen ten gevolge van hersenvliesontsteking. Bij een klein deel van de paarden kan de ziekte dus ernstig verlopen, waarbij euthanasie soms de enige optie is. Er bestaat geen medicijn tegen de ziekte, maar er is voor paarden wel een goed werkend vaccin beschikbaar. Het voorjaar is de beste periode om te vaccineren, zodat het paard beschermd is voor het muggenseizoen begint. Een basisvaccinatie bestaat uit 2 entingen met 4-6 weken tussentijd en moet daarna jaarlijks herhaald worden. Het voordeel van deze vaccinatie is dat het individuele paard goed beschermd is, ook al zijn de andere paarden op stal niet gevaccineerd.
Naast vaccineren is muggenbestrijding ook belangrijk om deze ziekte te voorkomen.
Bij vragen over het West-Nijl virus, de vaccinatie en de kosten hiervan kunt u contact opnemen met