Wat is PPID?
PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), ook wel gekend als ‘de ziekte van Cushing’, is een aandoening die voornamelijk bij pony’s en paarden ouder dan 15 jaar gezien wordt. Bij deze aandoening is er een storing in de werking van de hypofyse, waardoor deze te veel hormonen produceert. Deze hoge concentratie aan hormonen gaat vervolgens inwerken op verschillende orgaanstelsels, dat aanleiding geeft tot diverse symptomen.
Hoe kan ik PPID herkennen?
Paarden met PPID krijgen moeite met het verharen en ontwikkelen een langere, dikkere vacht. Zeker ter hoogte van de benen kan deze vacht een krullerig aspect krijgen. Een ander kenmerk van PPID is de verandering in lichaamsbouw. Enerzijds gaan ze spiermassa verliezen, anderzijds krijgen ze op andere plaatsen juist meer vetopslag, o.a. boven de ogen. Die combinatie zorgt ervoor dat het paard een typische hangbuik krijgt.
Naast veranderingen in de vacht en lichaamsbouw, wordt het paard ook slomer. Vaak wordt dit geweten aan de oudere leeftijd van het paard, maar dat is dus niet het geval. Ook kunnen ze hoefbevangen raken en worden ze gevoeliger aan allerlei soorten infecties, die vervolgens ook minder goed opgelost raken.
Hoe wordt PPID gediagnosticeerd?
Aangezien het klinisch beeld zo typisch is, kan de diagnose grotendeels daarop al gemaakt worden. Om deze met zekerheid te bevestigen, wordt er bloed genomen en het hormoon ACTH bepaald. Vooral in het najaar (juli – november) is dit hormoon sterk gestegen in het bloed en kan de diagnose makkelijk bevestigd worden.
Wat kan ik eraan doen?
Gelukkig bestaat er medicatie die goed werkt voor deze aandoening, namelijk pergolide. Dat is een dopamine agonist die de productie van ACTH remt. Het paard moet, afhankelijk van zijn gewicht, ½ tot 1 pilletje per dag krijgen. Het is belangrijk om 4-6 weken na start van de behandeling het ACTH gehalte nog eens te meten. Op die manier kan er gecontroleerd worden of de dosis correct is voor het paard.
Naast medicatie is goed management ook heel belangrijk. Aangezien een paard met PPID gevoeliger is voor infecties, is het belangrijk om aandacht te besteden aan regelmatige ontworming/ mestonderzoek, vaccinatie, gebitzorg en goede hoefverzorging.
Vanaf 1 september t/m 31 oktober 2020 krijg je korting op de PPID test. Zijn bovenstaande symptomen herkenbaar? Bel dan snel voor het maken van een afspraak.
Auteur: Jasmijn Chardon Fotobron: www.thehorse.com